Miten tehdään kestävämpi maatalous?
VIETERI – Vihreän siirtymän, maatalouden, elintarvikejalostuksen ja teollisuuden tuottavuuden kehittämisohjelma tarjoaa seuraavia palveluja maatiloille 1.3.2024 – 31.5.2026 välisenä aikana.
Tarjottavat toimenpiteet
Maatiloille (kotieläin-, viljely- ja metsätiloille) suunnatut kestävän kehityksen mukaiset asiantuntijapalvelut, koulutukset, valmennukset esim. seuraavilta osa-alueilta:
- Maatalouden riskit ja talous
- Energian tuotanto ja säästäminen
- Ravinteiden paikallinen kierrättäminen esim. biokaasulaitoksen tai elintarviketeollisuuden kanssa yhteistyössä,
- Kestävän kehityksen mukaiset viljelymenetelmät
- Valkuaiskasvien viljely rehuksi ja ihmisravinnoksi
- Täsmäviljely
- Teknologioiden hyödyntäminen, esim. digitalisaatio, automatisoidut ratkaisut
- Työnäytökset
- Tutustumiskäynnit
Miten voisit hyötyä tarjonnasta?
- Tunnista riskit ja paranna tilan vakautta ja kykyä sopeutua markkinoiden ja ympäristöolosuhteiden muutoksiin sekä paranna kannattavuutta.
- Lisää omavaraisuutta energia suhteen ja paranna ympäristöystävällisyyttä.
- Lisää resurssien hyötykäyttöä ja vähennä jätehuollon tarpeita.
- Paranna maaperän laatua, vähennä lannoite-kustannuksia sekä torjunta-aineiden tarvetta.
- Toteuta tarkempi lannoituksen ja kastelun hallinta, vähennä kustannuksia ja lisää tuottoa.
- Lisää tuotannon tehokkuutta ja optimoi maatilan toimintoja.
Palvelujen hinnoittelu
Palvelut nurmeslaisille maatiloille tuettuina. Osa tuotetuista palveluista on maksuttomia, osa maksullisia, joista joudumme veloittamaan yrityksiä n. 50 % palvelujen toteutuskustannuksista
Tutustumiskäyntien osalta maatilayrityksiä voidaan tukea kotimaan matkojen osalta 132 €/matkapäivä ja Euroopan matkojen osalta 368 €/matkapäivä. Ylimenevä osuus laskutetaan yritykseltä.
Miten toteutamme tarjonnan?
Kun sinulla on mielessä joku tarve maatilayrityksen toimintaan liittyen ja mielessä myös taho, jonka kanssa haluaisit tämän toimenpiteen toteuttaa -> Ilmaise tarpeesi minulle.
Suunnitelemme palvelut tarpeiden mukaan:
- Yrityskohtaisina toimenpiteinä toteutettavat koulutukset ja valmennukset
- Yrityksille ryhmänä tarjottavat asiantuntijavalmennukset
Otathan yhteyttä yritysasiantuntija Hannu Räsäseen!
Käytä asiantuntevia yrityspalvelujamme. Saat luottamuksellista yritysneuvontaa maatilayrityksesi eri kehittämisvaiheissa.
VIETERI – Vihreän siirtymän, maatalouden, elintarvikejalostuksen ja teollisuuden tuottavuuden kehittämisohjelma
Tukea maatilan suunnittelukuluihin
PIKES Oy voi tukea maatilojen suunnittelukustannuksia, jotka liittyvät mm. maatilan yhtiöittämiseen, omistajanvaihdokseen, investointeihin tai taloushallintaan. Ensisijaisesti käytettävissä on NEUVO2020-rahoitus ja toissijaisesti PIKES-rahoitus. Lisätietoja Jukka Nevalaiselta.
Olemme toteuttaneet useita videoita Asiakaslähtöinen omistajanvaihdos -hankkeessa alueen maatilojen kanssa. Tutustu alueemme maatiloihin.
Maatilojen liitännäiselinkeinojen kehittäminen
PIKES Oy auttaa maatilojen liitännäiselinkeinojen yritystoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Avustamme rahoitustuen hakemisessa investointeihin ja kehittämistoimenpiteisiin valmistelemalla rahoitushakemusta yhdessä yrittäjän kanssa. Olemme mukana liiketoiminnan ja talouden suunnittelussa. Palvelumme on maksutonta.
Yhteyshenkilönä Aki Nevalainen
Ajankohtaista
-
Maaseudun yritystuet vuosina 2023–27
Maaseudun yritystukihaut ovat avautuneet. Tukea on mahdollista saada niin liiketoimintaa aloittavalle yrittäjälle kuin maaseudulla jo toimivalle yritykselle sekä maatilalle. Tukea haetaan alueesi ELY-keskuksesta tai Leader -ryhmästä. Lue lisää erilaisista tukivaihtoehdoista. Hakemukset tehdään sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi/#/etusivu) Yritystuet aloittavalle yrittäjälle Jos olet aloittamassa yritystoimintaa tai suunnittelet yrityksen perustamista, voit saada käynnistystukea: Yritysten investointi- ja kehittämistuet Jos yrityksesi…
-
Biokaasua peltobiomassasta
Tämä kirjallisuuskatsaus ruohomassan ja lannan käytöstä biokaasun raaka-aineena on tehty PIKES Oy:n toimeksiannosta. Selvitys liittyy Nurmeksessa käynnissä olevaan biokaasulaitosinvestointiin. Alueella on kiinnostusta myös tilakohtaisten biokaasulaitosten rakentamiseen. Nämä laitokset voisivat tuottaa biokaasua isomman keskusyksikön jalostettavaksi. Tässä selvityksessä luodaan katsaus ja haetaan hyviä käytäntöjä biokaasulaitoksen raaka-aineiden tuotantoon. Tavoitteena on selvittää maatiloilta peräisin olevien raaka-aineiden, erityisesti peltobiomassan, kaasunmuodostuspotentiaalia…