Kategoriat
PIKES-uutiset

Itsensä työllistäminen – Tie yrittäjyyteen

Palaa edelliselle sivulle

Työelämä on jatkuvassa murroksessa, ja yhä useampi suomalainen löytää itsensä tilanteesta, jossa perinteinen palkkatyö ei enää ole ainoa tai edes ensisijainen vaihtoehto. Yrittäjyys on noussut merkittäväksi työllistymisen muodoksi erityisesti itsensä työllistäjien keskuudessa. Tämä kehitys on seurausta sekä yhteiskunnallisista että globaalista muutoksista, jotka ovat tehneet vakituisten työsuhteiden tarjoamisesta erityisesti pienyrittäjille haastavaa.

Moni työllistyy nykyään henkilöstövuokrausyritysten kautta, mutta vahvana trendinä on myös itsensä työllistäminen. Tämä tarkoittaa, että sama henkilö voi työskennellä samanaikaisesti usealle työnantajalle ja toimia samalla itsenäisenä ammatinharjoittajana. Siksi on oleellista, että ennen kun aloittaa toimimisen itsenäisenä ammatinharjoittajana, hallitsee riittävät tiedot sekä yrittäjätaidot.  

Riveria ja Karelia ovat käynnistäneet Euroopan sosiaalirahaston osarahoittaman Ammatiksi yrittäjä, oppia yrittäjätaitoihin -hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa aloittavien yrittäjien työllistymismahdollisuuksia. Hankkeessa rakennamme uudenlaisen opintopolun, joka painottaa yrittäjätaitoja sisältäen käytännönläheistä harjoitusyritystoimintaa.

Harjoitusyritystoimintaa osana ammatillisia opintoja

Riverian opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa osana ammatillisia opintojaan 15 osaamispisteen laajuinen Yrityksessä toimiminen -tutkinnon osa. Tämän opintokokonaisuus tarjoaa konkreettisen kokemuksen yrittäjän toimimisesta sekä lisää ymmärrystä yrittäjyydestä.

Harjoitusyritystoimintaa harjoittava opiskelija toimii kuin oikea yrittäjä.  Harjoitusyrittäjä voi myydä omaa osaamistaan tai työpanostaan yrityksille tai yksityisasiakkaille, laskuttaen harjoitusyritykselleen tarjoamistaan palveluistaan. Tämä toiminta on osana ammatillisia opintoja. Lisäksi opiskelija huolehtii yritystoimintaan liittyvistä velvoitteista, kuten kirjanpidosta ja verotuksesta. Ammatiksi yrittäjä, oppia yrittäjätaitoihin -hankkeessa haluamme madaltaa kynnystä itsenäisen liiketoiminnan aloittamiseen. Harjoitusyritystoiminnassa henkilökohtaisella ohjauksella on iso merkitys, ja tätä toteutamme yhteistyössä erialueiden yhteistyökumppanien kesken, kuten PIKESin kanssa.

Tämä Yrityksessä toimimisen tutkinnon osa on avoin kaikille Riverian opiskelijoille. Nykyään on myös mahdollista hakeutua suorittamaan tutkinnon osia, tällöin Yrityksessä toimimisen tutkinnon osan suorittaminen on mahdollista kaikille siitä kiinnostuneille.

Riverian Nurmeksen yksikössä harjoitusyritystoiminnassa ovat erityisesti kunnostautuneet rakennusalan opiskelijat. He ovat tarjonneet työpanostaan palveluna useille yksityisille sekä yritysasiakkaille jo usean vuodenajan.  Muutamat heistä ovat jopa käynnistäneet yritystoiminnan valmistumisen jälkeen. Olisikin hienoa, jos onnistuisimme yhdessä kaikkien toimijoiden kesken luomaan itsensä työllistämisen kautta lisää työllisyyttä ja uusia yrittäjiä sekä uusia rohkeita kokeiluja Nurmekseen.

Ole hyvä, kysy lisätietoja

Sanna Lappalainen

 sanna.m.lappalainen@riveria.fi

puhelin: 050 597 4393

Sanna Lappalainen, Riveria

Tai katso lisätietoja osoitteesta: https://www.riveria.fi/riveria/hankkeet-ja-kehittamistoiminta/ammatiksiyrittaja/

Kaikki artikkelit