Kategoriat
PIKES-uutiset

Yrittäjä yrittää yrittää

Palaa edelliselle sivulle

– ajatuksia 5.9. yrittäjänpäivänä

Mitä on yrittäjyys ja yrittäminen? 

Yrittäjyys on uskoa omaan osaamiseen. Yrittää-sanan synonyymejä ovat toivoa, tavoitella, pyrkiä johonkin, koettaa, kokeilla, ponnistella, kamppailla, pyrkiä, tähdätä, kokeilla jotakin. Tätä kaikkea yrittäminen on käytännössä, ja paljon muutakin, kuten omannäköisen elämän ja työelämän yhdistämistä sekä merkityksellisen työn tekemistä itselleen ja kansantaloudellisesti.  Yritystoiminta on tapa myydä omaa osaamistaan markkinoille, se on elinkeino, liiketoimintaa, työtä ja kaupankäyntiä, joka pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä.  

Yrittäjän ja yritystoiminnan yhteiskunnallinen merkitys 

Yrittäjä on myös veronkerääjä, entisellä kielellä sanottuna ’verovouti’, sillä yrittäjän harteille on sälytetty arvonlisäverojen kerääminen valtion kassaan.  Verohallinnon tilastojen mukaan arvonlisäveroa kertyi vuonna 2023 yhteensä 21 275 miljoonaa euroa (21,275 mrd.), joka oli 80 miljoonaa (+0,4 %) enemmän kuin vuonna 2022. Tämän me yrittäjät teemme ilman minkäänlaista korvausta ja omilla riskeillä, että olemme osanneet lisätä arvonlisäveron hintoihin oikein, tilittää ne ajoissa ja ilmoittaa arvonlisäveroilmoitus oikeaan aikaan. 

Suomessa on 443 731 yritystä (Tilastokeskus, yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilasto 2022) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,45 miljoonaa ihmistä.  Palkkojen kautta kerätään pakollisia sosiaaliturvamaksuja ja tuloveroja (n. 68 mrd. vuonna 2023) ja niidenkin keräämisen hoitavat työnantajat maksutta. Palkkatulot vahvistavat kulutusta ja sitä kautta lisätään arvonlisäverokertymää. 

Ole ylpeä yrittäjyydestäsi 

Yrittäjä ei vain yritä yrittää, vaan tekee kansantaloudellisesti erittäin merkittävää työtä jo työllistäessään itsensä. Lisäksi yrittäjät hoitavat yhteiskunnallisesti tärkeitä tehtäviä toimiessaan julkisten verojen ja maksujen kerääjinä, työpaikkojen luojina, työllistäjinä ja uusien innovaatioiden kehittäjinä ja toteuttajina. 

Vietimme valtakunnallista Yrittäjän päivää 5.9. Yrittäjänä menestyminen ei ole aina helppoa, se vaatii paljon työtä ja sitkeyttä, periksiantamattomuutta. Joskus se ei riitä ja yritystoiminta on lopetettava. Se on hyväksyttävää eikä sitä tarvitse hävetä. Kaikkensa antaneena ei tarvitse antaa enempää. Toivon menestystä ja voimia yrittäjyyteenne yrittäjät, jaksakaa, jatkakaa. Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne. Olkaa ylpeitä yrittäjyydestänne. 
 

Yrittäjyys kantaa Suomea – Yrittäjyys kantaa Nurmesta! 

Ella Kärki 
Nurmeksen ja Valtimon Yrittäjät ry 
puheenjohtaja

Kaikki artikkelit