Kategoriat
PIKES-uutiset

Nuorten vapaa-ajan yrittäjyys kasvattaa yrittäjyysvalmiuksia 

Palaa edelliselle sivulle

Nyt on tutkitusti todettua, että nuorten vapaa-ajan yrittäjyys kasvattaa nuorten yrittäjävalmiuksia. LUT-yliopisto tutki 4H-yrittäjyyttä laajan aineiston pohjalta ja julkaisi tulokset kesäkuussa. Nuorten 4H-yritykset kasvattavat myös paikallista elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluja. ”4H yrittäminen on ollut opettavaista, hauskaa ja palkitsevaa. Innostavaa on ollut kokemukset ja mieleisen työn tekeminen”, toteavat uudet nurmeslaiset 4H-yrittäjät Alex Saarinen ja Malla Kokkonen.  

4H-yrittäjien määrä on kasvanut valtakunnallisesti vuosi vuodelta. Nurmeslaisten nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on ollut kiitettävää. Tällä hetkellä Nurmeksessa toimii 23 4H-yritystä. Näistä 9 on tänä vuonna perustettuja.  Vuonna 2023 Nurmeksessa toimi 19 4H-yritystä ja näiden yritysten yhteinen liikevaihto oli yhteensä 54 981 euroa. Muutamat 4H-yrittäjät ovat siirtyneet PIKESin kautta toiminimiyrittäjiksi. 

Nurmeksen kaupungin yrityssetelit uusille 4H-yrittäjille on tärkeä tuki yritystoiminnan alkuun. Joillekin 4H-yrittäjille tuki on jopa kynnyskysymys yritystoiminnan aloittamiseen, kun omat rahat eivät riitä alkuinvestointeihin. 4H-yrittäjät Alex Saarinen ja Malla Kokkonen kertovat yritysseteleiden merkityksestä: ”Päästiin alkuun tässä koko asiassa ja ne on ollut isona apuna raaka-aineiden hankinnassa”. Tämän nuorten yrittäjien tuen toivotaan jatkuvan.  

4H-yritysten synnyttäminen vaatii talous- ja henkilöstöresursseja. 4H-yritykset eivät synny vapaaehtoistyönä, ilman asiantuntevaa ohjausta ja paikallisten olosuhteiden ymmärtämistä. Toivottavasti yhteiskunnan säästötalkoissa ei säästetä tulevaisuuden yrittäjistä eikä heidän ohjaajista.  

Pielisen 4H-yhdistys kehittää ja kehittyy erilaisten hankkeiden avulla. 4H-yritystoimintaa kehitetään oman leaderrahoitteisen Perinteestä pätäkkää –hankkeen avulla, johon on palkattu hankekoordinaattori. Yhdistyksen toiminnanjohtaja toimii 4H-liiton osa-aikaisena yrityskoordinaattorina ProYritys Nyt –hankkeessa, joka on Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten yrittäjyyttä edistävä hanke. Tätä kautta edistetään nuorten yrittäjyyttä koko Itä-Suomen alueella. 

Pirjo Hämynen

toiminnanjohtaja, Pielisen 4H-yhdistys 

Sähköposti: pielinen@4h.fi 

Puhelin & Whatsapp: 0405819023 

Kotisivut: https://pielinen.4h.fi/ 

Facebook & Instagram: @4hpielinen 

Pirjo Hämynen Pielisen 4H-yhdistys

Lumouksen kahvilaa pyörittää Alex & Malla Nurmeksessa Ikolan museolla ja tapahtumissa.

Kaikki artikkelit