Kategoriat
Yleinen

Matkailun hyvät uutiset valopilkkuna Nurmeksessa

Palaa edelliselle sivulle

Pielisen Karjalan yrityssektorin liikevaihdon kehitys on menossa oikeaan suuntaan. Alkuvuonna liikevaihto supistui vain vajaalla 6 miljoonalla eurolla (-1,2 %) vertailujaksoon nähden.  Erityisesti teollisuuden liikevaihdon elpyminen on ollut nopeaa, loppuvuoteen 2023 verrattuna koko teollisuuden liikevaihto on kasvanut puolivuotisjaksolla vajaa 30 miljoonaa euroa. Vertailujaksolla koko teollisuuden kehitys jäi vain lievästi miinukselle (-1,6 %), kun viime vuonna kirjattiin vielä kaksinumeroisia miinusprosentteja.

Myönteistä on elintarviketeollisuuden ja majoitus- ja ravitsemistoiminnan tasaisen kasvun jatkuminen. Seutukunnan kannalta tärkeän puun, sahaus ja höyläys toimialan liikevaihto oli toisella vuosikvartaalilla jo kasvussa, ja pahin suhdannekuoppa on takana. Metalliteollisuuden viime vuosien hyvä kasvuvire hyytyi yleisen suhdannekehityksen myötä, mutta nyt on nähtävissä ensimmäisiä signaaleja siitä, että toimialan hidas toipuminen voisi olla käynnistymässä.  Puun hyvä kysyntätilanne takaa myös metsätalous ja puunkorjuutoimialan tasaisen kehityksen.

Nurmeksessa kaikkien toimialojen liikevaihto supistui -1,4 % vertailujaksoon nähden. Tämäkin on torjuntavoitto, sillä vuosi on yleisesti ollut vaikea heikon suhdannekehityksen ja tulevaisuuden kehitykseen liittyvän epävarmuuden vuoksi. Näkymien kirkastuminen lieneekin odotettavissa vasta ensi vuonna. Aiemmin talouden heikentyessä yrittäjyys on nähty vaihtoehtona työllistymiselle, mutta nyt Nurmeksessa on alkavien yritysten perustannassa selkeä notkahdus edelliseen vuoteen verrattuna.

Pielisen Karjalan tasolla näkyvä teollisuuden elpyminen näkyy myös Nurmeksessa. Loppuvuoteen 2023 verrattuna teollisuus ylsi alkuvuonna jo lievästi kasvu-uralle, mutta suhteessa edellisen vuoden vastaavaan jaksoon jäi lievästi miinukselle (-0,3 %). Nurmeksessa pienet metalliteollisuusyritykset ovat entiseen tahtiin tehneet tai suunnittelevat kone-, laite- tai toimitilainvestointeja. Loppuvuoden aikana odotamme myös Suomen Lantakaasun investointipäätöstä Nurmeksen biokaasulaitoksesta.

Nurmeksessa vahvin valopilkku ovat olleet matkailuun liittyvät hyvät uutiset. Break Sokos hotel Bomban järvisiiven avaus näkyy kesän rekisteröityjen yöpymisten kasvuna noin 2 000 kappaleella edelliseen vuoteen verrattuna. Tämän lisäksi PKO:n suorien lentojen pilotti Milanosta ja Münchenistä Bomballe ja Kolille talvella 2025 ja Kalevala teemaisen elokuvatuotannon saaminen Bomban matkailualueelle vahvistavat matkailun kasvua. Elokuvan myötä tulevaa näkyvyyttä Nurmekselle ja Bomballe olisi vaikea rahalla ostaa. Tätä kautta avautuu myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueelle, ja yritystoimintaa suunnittelevien keskuudessa matkailupalvelut herättävätkin kiinnostusta.

Artikkelin kirjoitti Minna Heikkinen / PIKES Oy.

Lisää Pohjois-Karjalan Trendeihin liittyviä artikkeita Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton sivuilla.

Minna Heikkinen

Minna Heikkinen

Toimitusjohtaja

puh. 050 599 4326

Whatsapp

Kaikki artikkelit