Tavoitteena korkean jalostusarvon tuotteita puuraaka-aineesta
Nurmeksen Vihreän teollisuuden alueella on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, vaikka alueella toimii jo useampi merkittävä toimija. Alueella olisi mahdollisuuksia tuottaa korkean jalostusarvon tuotteita paikallista puuraaka-ainetta hyödyntäen. Tällä hetkellä suuri osa puuraaka-aineesta menee jatkojalostukseen muualle. Pielisen Karjalassa on edelleen hyödyntämätöntä puuraaka-aine potentiaalia. Tukki- ja kuitupuun käyttöä voitaisiin lisätä 20–30 % nykyisestä ja energiapuun käyttö voitaisiin moninkertaistaa kestävällä tavalla. Jotta puun käyttö on kestävää, niin vuosittainen kasvu täytyy olla suurempi tai vähintään yhtä suuri kuin poistuma, johon sisältyy hakkuut ja luonnon poistuma. Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa puun käyttö on kasvua pienempää tällä hetkellä.
Uusia yritysverkostoja, symbiooseja ja pilottihankkeita
Uusien yritysverkostojen muodostuminen olisi myös merkittävä hyöty teollisuusalueen ja siellä toimivien yritysten kannalta. Verkostossa voisi toimia kaikki tuotannon arvoketjun toimijat puun korjuusta lopputuotteeseen asti samalla alueella hyötyen toisistaan. Puunjalostuksen arvoketjuun sisältyy puunkorjuu, kuljetus, puunjalostus, varastointi ja lopputuotteen kuljetus. Saman aikaisesti alueelle voisi syntyä teollisia symbiooseja esimerkiksi siten, että puunjalostustoimijan vieressä sijaitsee yksikkö, joka hyödyntää puunjalostuksessa syntyviä sivuvirtoja tuotannon raaka-aineena.
Monissa puunjalostusprosesseissa puu täytyy jossain vaiheessa kuivata, joten lähes aina tarvitaan jonkinlaista energiantuotantoa, jolla voidaan tuottaa tarvittava lämpöenergia. Paikalliselle energiantuotannolle voisi siis tulevaisuudessa olla hyvinkin tarvetta. Myös sähköenergian tarve on suuri erilaisissa prosesseissa ja sen tarve tulee todennäköisesti kasvamaan tulevaisuudessa. Tällöin jonkinlainen biopolttoaineeseen perustuva chp-tuotanto voisi tulla kyseeseen. Paikallinen energiantuotanto voisi tuoda merkittävää kilpailuetua alueen yrityksille. Energiantuotantoa rakennetaan lähtökohtaisesti kuitenkin aina silloin, kun tiedetään energian tarve. Energiantuotantoratkaisut tulevat ajankohtaisiksi todennäköisesti siis vasta sen jälkeen, kun alueella on riittävästi energiankulutusta. Tuotannon hukkalämpöjen hyödyntäminen tulevaisuudessa on myös merkittävä mahdollisuus siinä vaiheessa, kun merkittäviä hukkalämmön lähteitä on tarjolla. Mikäli hukkalämmön lämpötila on korkea, niin sitä voidaan hyödyntää myös sähköntuotantoon esim. ORC-teknologian avulla.
Laajentuva teollisuusalue mahdollistaa myös erilaiset pilottihankkeet, sekä mainion strategisen testialustan uusille innovaatioille. Esimerkki tästä voisi olla testialusta vedyn hyödyntämiselle biokaasun tuotannossa tai vaikkapa hiilidioksidin talteenotto ja hyödyntäminen sopivasta hiilidioksidilähteestä, kuten vaikkapa biokaasusta. Tulevaisuudessa paikallinen chp-laitos voisi tuottaa vesihöyryä erilaisiin teollisuuden prosesseihin. CHP-laitoksen avulla voidaan tuottaa myös vetyä, jota voidaan jalostaa erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Puuraaka-aineesta voidaan myös tehdä erilaisia biopolttoaineita ja biokemikaaleja, joita voidaan hyödyntää monessa eri käyttökohteessa. Biopolttoaineet voisivat olla hyvä vaihtoehto raskaan liikenteen polttoaineeksi, kuten rekkaliikenteeseen ja meriliikenteeseen. Nurmeksen Vihreän teollisuuden alueella voitaisiin testata uusia teknologioita ja mikäli ne todetaan toimiviksi, niin niitä voitaisiin skaalata ison mittakaavan tuotantoon. Tällainen innovaatiotoiminta toisi myös uutta osaamista Nurmekseen.
Tuumasta toimeen ja toteutukseen
Teollisuusalue luo siis paljon erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia erilaisille toimijoille. Nurmeksessa on myös paljon osaamista metsäbiotalous-sektorin ulkopuolella, kuten vaikka metalliteollisuudessa. Paikallisen puuraaka-aineen hyödyntäminen on vain yksi merkittävä tunnistettu alueellinen vahvuus. Vihreän teollisuuden alueesta pyritään luomaan joustava toimintaympäristö monenlaisille liiketoiminnoille. Laajennusalue luo myös merkittäviä uusia logistisia mahdollisuuksia rautatieyhteyden hyödyntämisen kannalta tulevaisuudessa. Laajennusalue mahdollistaa uuden laajennetun teollisuuden rautatieterminaalin rakentamisen, joka voisi toimia joustavasti erilaisten toimijoiden tarpeiden mukaisesti.
Toimintaympäristön kehittäminen on aloitettu masterplan suunnitelman laadinnalla. Masterplan on laajentuvan teollisuusalueen kehittämissuunnitelma. Masterplan valmistuu vuoden loppuun mennessä ja se toteutetaan PIKESin, Nurmeksen kaupungin ja Sweco Finland Oy:n yhteistyönä. Seuraava toimenpide masterplanin jälkeen tulee olemaan alueen kaavoitus. Alueen masterplania täydentää Nurmeksen kaupungin myöhemmin toteutettama alueen infran ja logistiikan investointisuunnitelma.
Tuumasta toimeen ja toteutukseen. Vihreän teollisuuden toimintaympäristön kehittäminen on keskeinen osa PIKESin VIETERI-hanketta. Tärkeää on luoda mahdollisimman houkutteleva ja toimiva toimintaympäristö erilaisille yrityksille sekä viestiä alueesta ja sen mahdollisuuksista pitkäjänteisesti. Nurmeksen Vihreän teollisuuden alue tarjoaa erinomaiset edellytykset kestävälle kasvulle, monipuolisten liiketoimintojen kehittymiselle ja innovaatioiden luomiselle. Alueen strateginen kehitys voi nostaa sen merkittävään rooliin sekä paikallisesti että kansallisesti kestävän teollisuuden alalla.
Vihreän teollisuuden alueen mahdollisuuksista kirjoitti yritysasiantuntija Joel Kettunen.
VIETERI – Vihreän siirtymän, elintarvikejalostuksen ja teollisuuden tuottavuuden kehittämisohjelma, joka toteutetaan ajalla 1.3.2024 – 31.5.2026. PIKES Oy on hankkeen päätoteuttaja. Hanke on EU:n osarahoittama ja rahoittava viranomainen on Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto. Hankkeen kokonaisbudjetti on 350.000 EUR ja hanke on saanut EU rahoitusta toimenpiteisiin 280.000 EUR.